Kur var veikt testu?


Projekts "JAUTĀ MAN - tavs on-line homo padomdevējs" ir aizvadījis savu pirmo nedēļu un es jau skaidri redzu Tev aktuālos jautājumus. Tie ir jautājumi, kas ir mūžīgi, nemainīgi.

Izmantojot man doto iespēju, gribu par tiem parunāt ar visiem - tā teikt - atvieglosim dzīvi.

Šoreiz aktuālais jautājums ir - ko darīt, ja radušās šaubas par veselību, ir iemesls uztraukties vai vienkārši tāpat - drošībai, gribas pārbaudīties. Pamatā runa būs par iespēju pārbaudīties uz HIV.

Un varianti ir vairāki:

- ja esi drosmīgs, droši dodies pie sava ģimenes ārsta, ja viņš ir padevies jauks un sakarīgs, un izstāsti savu bēdu. Viņš visu izdarīs profesionāli un nozīmēs visus nepieciešamos izmeklējumus (maksās Tev tas pēc cenrāža: vizīte pie ārsta 1 Ls plus analīzes - aptuveni 5 Ls robežās).

- aizdomas par kādu STS vai ādas slimību - dodies uz Ādas un Seksuāli transmisīvo slimību klīnisko centru, A.Briāna 2, tas ir 1. slimnīcas teritorijā (ar ārsta nosūtījumu maksā 5 Ls, bez - 13 Ls).

- vari doties uz Infektoloģijas centru, kur ir spečuki attiecībā uz HIV infekciju. Saņemsi pirms un pēctesta konsultāciju un pašu testu. Iepriekš vēlams pierakstīties - 67014532 (samaksa par visu konsultāciju - 10 Ls).

- AIDS un STI profilakses centra kabinetu, kas arīdzan atrodas 1. slimnīcas teritorijā (ēka uz Brīvības un Šarlotes ielas krustojuma). Šeit veiks tev eksprestestu, visas konsultācijas un tas būs bez maksas. Un būs ļoti saprotoši.

- pēdējais variants ir doties bez ārsta nosūtījuma uz Gulbja laboratoriju, sēdēt rindā un paziņot ka vēlies nodot analīzes, tas būs maksas pakalpojums, bet zem 5 Ls. Un konkrētā datumā varēsi doties pēc rezultātiem.

Ja tev ir privātā veselības apdrošināšanas polise, cenas var būt zemākas - uzjautā par to apdrošinātajam, izlasi polises aprakstu vai pajautā, veicot pašas analīzes.

Un jā, visas analīzes pieejamas arī ja neesi Rīdzinieks vai pierakstīts pie ģimenes ārsta Rīgā.

! - Jāpiebilst, ka, dodoties uz AIDS un STI profilakses centra kabinetu, Tev nav jāsaka savs īstais vārds vai uzvārds, kas var tikt prasīts, ja dosies uz pārējām iestādēm. Bet nevajaga aizmirst ka ārsti ievēro konfidencialitāti un viņiem patiešām nav laiks, lai staigātu apkārt un stāstītu ka šodien bija Bērziņš...

Esi gatavs, ka veicot testu AIDS un STI profilakses centra kabinetā, Tev var lūgt papildus atbildes uz tādiem jautājumiem kā: Vai tu esi gejs? Cik partneru Tev ir bijis noteiktā laika periodā? Par prezervatīva lietošanu (nelietošanu), seksa veidu utml. jautājumus. Šos jautājumus atbildēt patiesi ir tikai Tavā ziņā, bet gribu teikt, ka to patiesas atbildes var palīdzēt noteikt riska pakāpi un iespējamo risku nopietnību. Tāpat ir ar adresi vai telefonu - tas nav noteikti, bet tā, kā STI testi nedod rezultātus uzreiz, viņiem vajadzēs ar Tevi kā sazināties, lai pavēstītu atbildi.

Noslēgumā teikšu tā - nerausties, ja radušās aizdomas, vai vēlies pārbaudīties, esi īsts džeks vai dāma - izdari to. Labāk lieku reizi to izdarīt, nekā neizdarīt. Ja Tava uzvedība ir gana riskanta, tad 2 reizes gadā notestēties vajadzētu noteikti.

Un nebaidies no rezultāta, jo labāk uzzināt patiesību tajā brīdī, kad vēl ir iespējams ko darīt.

Ja jūties nobijies, atrodi kādu ar ko parunāt. Mani vari sakontaktēt caur jautaman@hotmail.com. Raksti e-pastu vai izrunājamies čatā. Izsaki savas bailes, nepaturi tās sevī.

P.S. ja nu tomēr rezultāts ir ar + zīmi, attiecībā uz HIV, nevelc garumā, noteikti dodies uz Infektoloģijas centru, jo tā ir vienīgā vieta Latvijā, kas nodarbojās ar HIV inficēto veselības aprūpi.

Šoreiz tas viss. Turies!
Ulrihs

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru