No ziņām:


Tiem, kuri seko līdzi jaunumiem, kas notiek pasaulē arī citos ziņu kanālos kā tikai Delfos vai TVnetā noteikti būs pamanījuši, ka visi lielākie mēdiji šodien kā viens paziņoja: jaunu cilvēku inficēšanos ar AIDS varētu apturēt tuvākajos 5 gados, iznīdējot AIDS kā tādu nākamajos 40 gados!

Neiedziļinoties vispārējā textu tulkošanā vien pārstāstīšu ātri ideju aiz šī paziņojuma (ja nu tevi tas arī interesē tālākiem lasījumiem):

Visa paziņojuma atslēga slēpjas jaunā pieejā šai slimībai - nevis paļauties uz supervakcīnas izstrādi, kurai jau tērēti gadu desmiti un nebeidzami resursi (un panākumu kā nav, tā nav), bet gan ķerties klāt vispārējai cilvēku testēšanai svarīgākajos reģionos un inficēto tūlītējai ārstēšanai. Esošās ārstēšanas metodes spēj panākt HIV vīrusa aktivitātes samazināšanos vai pat apturēšanu inficētā personā, mazinot viņa risku (un iespējas) inficēt citus ar HIV.

Tomēr, kā jau katram projektam, arī šiem ir 2 lielākie apdomas punkti - izmaksas un uzraudzība jeb uzticēšanās. Izmaksas šim projektam tiek lēstas vairākos miljardos dolāru katru gadu tikai Āfrikai vien (pozitīvais faktors - jau tagad slimnieku uzturēšanai un apārstēšani tiek tērētas līdzīgas summas, bet tās tiek novirzītas tikai cīņai ar sekām, nevis cēloni) un uzraudzība jeb uzticēšanās faktors, jo zāles būs jālieto brīvprātīgi katru dienu visu atlikušo mūžu, tikai tad projektam būs nozīme.

Visa programma pagaidām gan tiek balstīta tikai uz teorētiskiem 2008. gada pētījumiem, kas uzrādīja iespēju samazināt jaunu inficēto ar HIV skaitu par 95% 10 gadu laikā, ieviešot nekavējošu un vispārēju cilvēku testēšanu un ārstēšanu. Tuvākajā laikā arī pirmie klīniskie testi ir paredzēti kādās pāris Āfrikas provincēs, lai noskaidrotu gan teorētisko pētījumu pareizību gan arī cilvēku pašu spēju (gribēšanu) iesaistīties ārstēšanas procesā (dzerot zāles regulāri).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru