Aizdedzam sveci pret naidu...


Šis pasākums kaut kā paslīdēja garām manam radaram, bet pie tā ir vērts pakavēties: un proti - 30. oktobrī Londonas pašā centrā, Trafalgāra laukumā, notika pasākums, kas pulcēja tūkstošus. Cilvēki aizdedza svecītes un vienojās 2 minūšu klusuma brīdī, šādi paužot atbalstu pret gejiem vērsta naida izskaušanai sabiedrībā un pieminot pavisam nesenus uzbrukumus gejiem Londonā un Liverpūlē.

Mums var šķist, ka Londona ir geju paradīze (un salīdzinot ar Latviju tā arī ir - piemēram minot kaut vai faktu, ka Karalistē viendzimuma laulības ir atzītas ar vienādu likuma spēku kā tradicionālās laulības), tomēr arī tur pēdējā gadā esot pieaudzis pret gejiem vērsta naida incidentu skaits.

Pēdējie no tiem, kas izraisījuši sabiedrības sašutumu un kalpo par iemeslu arī minētajam svecīšu vakaram - Liverpūlē pamatīgi ticis piekauts policists, kā arī Trafalgāra laukumā līdz nāvei tika sadurts vīrietis gados. Tie ir tikai pāris skaļākie no gadījumiem, kuru iemesls bija viens un tas pats - pret gejiem vērsta vardarbība.

Teiksi: nu labi, jābūt uzmanīgam, bet tas nav nekas jauns. Un man ir jāpiekrīt - nekas jauns. Īpaši jau nu Latvijā. Bet fakts, kas piesaistīja manu uzmanību ir - sabiedrības vienotība un atbalsts, kas šajā akcijā atklājās.

Viss, ko es ceru ir, ka pienāks laiks un arī pie mums notiks līdzīga sabiedrības solidarizēšanās. Un tā notiks bez iemesla, kur kāds ticis nodurts, nošauts vai cietis, jo bijis gejs. ...bet latvieši jau nemācās no citu kļūdām - mums vajag tam grābeklim uzkāpt pašiem un tikai tad mēs saprotam, ka tas ir sāpīgi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru