Ko jautāsim?


Vakar vakarā sanāca parunāt (tātad arī krietni piedomāt) par tematu - tuvojošās Saeima vēlēšanas...

Mūsu sarunu vadlīnija - kā lai izvēlas par ko atdot to savu balsi, skaidri apzinoties, ka atšķirības lielas piedāvātajās listēs un sadarāmajos darbos nav. Kā lai izkož: kurš tur ir tas mazākais no ļaunumiem? Akli uzticēties jaunām sejām? Hmmm... Aiz viņām jau vien tie paši vēži, tai pašā kulītē to melno darbu darīs. Ņemt par pamatu izvēlei tautisko faktoru? Atkal hmmm... Un cik tālu tad mēs esam nonākuši ar to tautisko ideju? Otrā valoda tūlīt, tūlīt parādīsies pašvaldību pakalpojumos un visās saistītajās pariktēs... Varbūt vienkārši uz dullo izvēlēties vienu starp tām, kas nu nekādi neizceļas uz pārējo fona. Nu teju vai - kāda krāsa šosezon modē? Atkal oranžā? Hmmm...

Tā spriežot, nekur gudrāki netikām. Nu negribas uz labu roku to laimīgo listi vilkt. Bet arī nebalsot kaut kā neērti: pilsoņa pienākums kā nekā. Un kā es vēlāk gānīšu tos darītājus, pats pirkstu nepielicis?

Pie kāda secinājuma nonācām? Būtu labi, ja skaidri redzētu kāda tad partiju attieksme pret gejiem ir. Vismaz varētu pēc tāda faktora to balsi izvēlēties. Tā teikt - nu labi, vismaz te man ir motivācija tevi redzēt savādākā gaismā. Ir skaidri zināms, kura partija manu balsi šādā vētījumā nedabūs, bet ko par gejiem domā citas?

Jā, jā, jā, arī es esmu lasījis dažādus spriedelējumus un pārdomas ko par krāsaino pūli domā viena vai varētu domāt otra partija, bet vai kāds ir tā skaidri un gaiši pajautājis? Vai ir vismaz mēģinājis?

Tu jau redzi uz ko tas velk, pareizi? :P Tieši tā - es uzjautāšu. Ideja vienkārša: 13 dažādas partiju vai draugu apvienību listes - 13 vienādi epasti. Katrā tikai pāris vienkārši jautājumi.

Vai viņiem ir svarīgas mūsu balsis? Vai viņi atbildēs? Nu redzēsim.

Bet man vajag tavu palīdzību, lai izvēlētos tos pareizos jautājumus, kas būtu svarīgākie un precīzākie, ko jautāt. Tātad: kā tu domā - ko (ar LGTB tematiku saistītu) vajadzētu jautāt mūsu tautas pārstāvju kandidātu apvienībām un partijām pirms vēlēšanām?

Dod ziņu. Lūdzu. Mans e-pasts tas pats vecais: zemmatraca@gmail.com vai atstāj komentu tepat zemāk. Laiks ir līdz 5dienai.

4 komentāri:

  1. No visu 13 partiju un apvienību vēlēšanu programmām geji pieminēti tikai Pēdējās partijas programmā, kur teikts, ka "Nepieļausim diskrimināciju. Mūsu draugi ir tikpat dažādi kā Latvijas iedzīvotāji – latvieši un krievi, pensionāri un bērni, sievietes un vīrieši, cilvēki ar īpašām vajadzībām, ticīgie un ateisti, heteroseksuāļi un geji, rīdzinieki un laucinieki." Un vairums no Pēdējās partijas kandidātiem iestājas par viendzimuma attiecību juridisku atzīšanu (bet ne visi).

    Ja vērtē šī jautājuma kontekstā, manā skatījumā ir tikai divas iespējas, par ko balstot, vai nu par "Vienotību" vai Pēdējo partiju. PCTVL (mazākā mērā "Saskaņas centrs") arī iestājas pret diskrimināciju un tā tālāk, bet viņu darbību un nostāja daudzos citos jautājumos man nav pieņemama.

    AtbildētDzēst
  2. Tikai viens svarīgs jautājums- partnerattiecību reģistrēšana un juridiski regulētas mantošanas tiesības.
    Ir zināmi neskaitāmi gadijumi, vienam no partneriem nomirstot uzrodas radu bars, kas visu mūžu bija norējuši un ignorējuši šīs attiecības, un palikušajam draugam norāda ātri "satīt makšķeres"
    un pazust.
    Atzīstot partnerattiecības, partijas tikai godīgi atzīs faktu, ka tādas "de facto" pastāv, vienmēr ir bijušas un būs.

    AtbildētDzēst
  3. Mozaīka iekš facebook šodien raksta, ka "Mozaīka uzsākusi Saeimas vēlēšanu kandidātu aptauju - līdz šim tikai trīs partijas (Vienotība, Pēdējā partija, Tautas kontrole) vīžājušas palīdzēt šo aptauju izsūtīt kandidātiem. Rezultātus publicēsim šeit un citur - kā mazu vēlēšanu kompasu."

    AtbildētDzēst
  4. Liels paldies tiem, kas atstāja komentu tepat un vēl lielāks paldies visiem tiem, kas iesūtīja epastus.

    Apkopojot ieteiktos jautājumus izlēmu par labu šiem 3:

    1) Svarīgākie pasākumi/darbi, kuriem pievērsīsimies un iestāsimies par, lai izskaustu diskrimināciju, kas balstīta uz personas sexuālo orientāciju, ir:

    2) Mūsu attieksme (konkrēti pasākumi) par viendzimuma partnerattiecību juridisku atzīšanu un pielīdzināšanu tradicionālajām laulībām (ar visām no tā izrietošajām tiesībām un pienākumiem) ir:

    3) Mūsu attieksme pret praidu (draudzības dienām) un tā rīkošanu Rīgā ir:

    Epasti ar jautājumiem ir izsūtīti visiem 13 pieteiktajiem dalībniekiem (nešķirojot pēc līdzšinējām aktivitātēm vai paziņojumiem presē) un deadline ir paziņota. Atliek tikai pagaidīt līdz nākošās nedēļas sākumam, lai redzētu cik tad daudz mūsu balsis ir interesantas vienam vai otram kandidātu saraxtam.

    AtbildētDzēst