Jaunākais pētījums...


Vakar pārlasot kas noticis pasaulē, uzdūros interesantam pētījumam. Nacionālais Statistikas Birojs Lielbritānijā nācis klajā ar jauniem datiem par to cik daudz geju ir Lielbritānijā un kādi ir viņu raksturojošie dati.

Pirms pārstāstu šos dažus datu secinājumus, kāda ir tava ideja par Lielbritāniju un gejiem? Manā galviņā tā bija (nu es tagad zinu datus - tāpēc pagātnē) tiešām tā vieta, kur minētie 10% sabiedrības arī būtu geji, lesbietes u.c. sexuālās minoritātes. ...ja ne pat vairāk, apzinoties cik tomēr daudz tolerantāka sabiedrība tur dzīvo. ...Londonas Soho kvartāls, vismaz man, šķiet kā tāds Eiropas centrs geju ziņā.

Bet tagad pie Statistikas Biroja veiktā pētījuma (izlasīju par to te un datus var dabūt te)

Izrādās, vidēji tikai 1,5% no kopējās sabiedrības Lielbritānijā atzīst sevi par geju, lesbieti vai biseksuāli. Londona ierindojas topa virspusē, starp reģioniem, ar 2,2% no sabiedrības.

Citos pētījumos minētie 3-7% vai pat visi 10% esot iegūti ar citādi veidotiem jautājumiem un skaitīšanas metodēm, kā arī tie ņēmuši vērā pagātnes preferences un sexuālo "pieķeršanos" (lai ko ar to saprastu). Šis pētījums balstījies uz skaidru atbildi no paša respondenta - es esmu gejs/lesbiete, bisexuālis, hetero vai cits. ...nu tā vismaz lielo atšķirību skaidro pētījuma veicēji.

Lai nu kā ar to apjomu, interesantākais, vismaz manuprāt, no iegūtajiem secinājumiem ir: geji (tālāk lasot pats pieliec klāt - arī lesbietes un bi) ieņemot daudz vairāk profesionālos darbus un darbus vadošos amatos (49% pret 30% hetero) un ir labāk izglītoti (38% pret 22% hetero). ...citiem vārdiem sakot - ir krietnāki vidussšķiras pārstāvji kā hetero.

Šis pētījums arī devis apstiprinājumu faktam, ka geji ir daudz jaunāki kā pierasts uzskatīt. 66% geju ir vecumā zem 44 gadiem no kuriem 17% starp 16 un 24 gadiem. ...un geji arī mazāk smēķē (gandrīz 12% mazāk kā hetero).


No vienas puses diezgan skarbi apzināties, ka cerētie 10% varētu nebūt īsti patiesi, pareizi? (Nu atklāti sakot man vismaz šķita daudz vieglāk dzīvot ar apziņu - ir tie 10% ir. Kaut kur tur ārā, bet ir.) Tomēr mierinājums, ka tiek pateikts - statistiski labāk izglītoti un ar augstākiem ieņēmumiem. :)

2 komentāri:

  1. Ir divas lietas - seksuālā identitāte un seksuālā uzvedība.. Redz, te skaita tos kas saka, ka ir homoseksuāli, runā par savu identitāti.. Ja skaitītu pēc seksuālās uzvedības būtu lielāks skaits, jo tad jautātu, vai jums ir seksuālas attiecības ar sava dzimuma pārstāvjiem.. Bet jebkurā gadījumā katrā pētījuma tomēr parādās veicēju idejas.. viss atkarīgs kā tiek pētīts. Takā neķer krenķi, gan jau ka mūsu ir vairāk. :) vismaz to, kam patīk sekss ar puišiem :D
    u.

    AtbildētDzēst
  2. Es saiisiniitai raksta daljai uzduuros metro. Man jau shkiet, ka pat Latvijaa ir noteikti vairaak par 1,5% homo. Bet tā tāda mana pieredze - pavisam ne zinātniska ;)

    Viena lieta, uz ko pareizi noraada citi, ir, ka nav viegli izskaitiit, cik daudz homo ir sabiedriibaa - daudzi sleepjas skapii vai gluzhi vienkaarshi uz anketas jautaajumu par seksuaalo orientaaciju izdomaa samelot.

    Es pats pirms gadiem pieciem nododot asinis Latvijaa anketaa atziimeeju, ka man nav bijis "sekss par naudu vai viendzimuma sekss". Tagad gan jautaajuma formuleejums nomainiits, bet pienjemu, tik un taa daudzi izdomaa patiesiibu nokluseet. Un taa arii veidojas taa achgaarnaa statistika.

    AtbildētDzēst