Pūst no iekšienes


Nu cik vēl tālāk tas aizies? Šāds jautājums mani nodarbina pēdējo laiku lasot katru dienu jaunus pagriezienus katoļu baznīcas bērnu seksuālas izmantošanas skandāla atspoguļojumus te vienā, te otrā valstī.

Tiem, kam katoļu baznīca tuva sirdij - miera un saticības labad - tagad tālāk nelasiet. Nekas svētīgs jums tur nav.

Ilgu laiku es cietos un domāju - nu es tur neiejaukšos, nu neesmu es ticīgais un gan jau paši tiks galā. Bet nu ir gana. Ir jāpasaka kāds stingrāks vārds arī no manas puses. Ir jāsāk par to atklāti runāt. Ne vienmēr klusēšana ir zelts.

Īsumā atstāstot situāciju: vislielāko manu sašutumu izpelnījies pēdējais - Vācijas skandāls, kuram, tā nu sagadījies, ka ļoti tuvu piesaistīts ir arī pats "svētais tēvs" Benedikts, kas tagad kūrē visu to katoļu būšanu no Vatikāna.

Benedikts ir no Vācijas. Pavisam nesen Vācijā klajā nācis kāds no vietējiem ietekmīgajiem katoļu garīdzniekiem, paziņojot, ka gatavojas tiesai nodot vairākus vietējos garīdzniekus (20 kopskaitā), kas daudzu gadu laikā (no 1950tajiem līdz 1990tajiem) seksuāli izmantojuši vai fiziski sodījuši/iespaidojuši bērnus. Sabiedrības aptaujas ziņo: 1/4 daļa aktīvo katoļu Vācijā pavisam zaudējusi ticību savai baznīcai un to strauji pamet. Vatikāns (Benedikts) sašutumā domā ko darīt? Ideja: izveidosim karsto līniju pa kuru varēs saņemt profesionāļu sniegtu padomu seksuālas izmantošanas vai fiziskas iespaidošanas gadījumos, kas saistīti ar baznīcu. Visi redzēs, cik mēs esam progresīvi un nāks atpakaļ.

Realitāte: karstā līnija tika atcelta vienu dienu pēc tās atklāšanas, jo ienākošo zvanu skaits to vienkārši nobendēja. No pāri par 4 400 zvaniem (!!! 1 dienā !!!), apkalpot (dot padomu, uzklausīt, utt.) varējuši tikai kādus 160. ...vienkārši nepieticis cilvēku, lai varētu vairāk apkalpot.

Tam visam pa virsu jau sen mēdijos apraxtīts fakts, ka minētais Benedikts (laikā, kad vēl nebijis pāvests, bet vadījis Vatikāna kādu tur komisiju, kurai ir noteicoša ietekme) piesedzis kādu ASV katoļu garīdznieku, kas seksuāli izmantojis bērnus. Un tas trakākais vēl tikai seko - šis lops (domāts minētais garīdznieks ASV) uzdarbojies vairākus gadus kurlo bērnu skolā, kur arī viss minētais noticis.

... Lai es arī esmu pilnīgi pret ieroču lietošanu ikdienā un vardarbību kā tādu, šādas ziņas man liek krietni vien apdomāties par šo nostāju. Ar zvēriem vajag pa viņiem saprotamu veidu apieties. Tiem bērniem ir atņemta bērnība un, ja netiek sniegta profesionāla palīdzība - arī sagandēta visa dzīve, bet vienīgais, kas rūp baznīcai ir tās slava un ticīgo skaits... Vai tiešām cietums ir labākais, ko šiem mācītājiem var piespriest (es tiešām ceru, ka tur viņus ievietotu liela izmēra kamerās ar nogribējušamies ieslodzītajiem recidīvistiem)? Ja vispār kādu sodu piespriedīs, jo, ja tas būtu pa spēkam esošajai garīdzniecībai - neviena no šīm ziņām netiktu atļauta tālāk pa "svēto kambaru durvīm". Un visu spriešanu un sodīšanu nedrīgst atstāt garīgās varas rokās. Laicīgai varai ir jābūt noteicošai ietekmei pār šo garīgo varu un tā jāsavalda.

Labi, tas par pasaulē notiekošo, pavisam cita runa ir par pie mums notiekošo. Nemaz neceri, ka pie mums nekas tāds nenotiek. Es neņemos apgalvot, ka notiek, bet vienkārši tiešām neticu, ka ņemot vērā to, cik katoļu baznīcai daudz ir sekotāju arī pie mums (viena no 3 lielākajām sekotāju skaita ziņā, ja ne pati lielākā Latvijā), viss ir pārāk tīri, klusi un mierīgi. (ja neskaita viņu pārāk lielo skaļumu anti homo viedokļa paušanā.) Es pieļauju, ka nāks laiks un arī te parādīsies puvušie koka gabali tai krustā... Lai arī lēnāk, bet arī pie mums cilvēki sāk saprast, ka sākt runāt par notikušo (slikto) atklāti ir ne tikai solis sevis sakārtošanā un vainīgo saukšanai pie atbildības, bet viens papildus solis citu pasargāšanā no tā...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru