Ko tu darīji vakar?


Nē, mani neinteresē, ko tu sadarīji pagājušajā vasarā vai vasarā pirms tam. Mani interesē tieši vakar - 1. decembrī!

Pasaulē, šo dienu uzskata par AIDS dienu. Organizē AIDS apkarošanas veicināšanai domātus pasākumus, popularizē drošu sexu un piemin AIDS upurus. Daži pie apģērba piesprauž sarkanu lentīti, kas simbolizē atbalstu cīņai pret AIDS. Tas ir tur - citur pasaulē, bet ko šī diena nozīmē tev un ko tu sadarīji? KO TEV NOZĪMĒ BURTU SALIKUMS - AIDS?

Man šī diena ne ar ko neatšķīrās no citām un nevaru īsti saprast tas ir labi vai slikti? Labi varbūt tāpēc, ka uzskatu - sexam ir jābūt drošam ne tikai 1 dienu gadā, bet ir jādomā ar galvu, kas uz pleciem, katru dienu. Viena diena papildus atgādinājuma ir laba lieta, bet vai ar to var pietikt, ja pats nedomāsi līdzi?

Slikti, jo iespējams, es - tāpat kā daudzi citi, šai lielajai problēmai nepievērš pienācīgu uzmanību un varbūt mana papildus uzmanība var palīdzēt kādam citam...

Pavisam nesen lasīju TVnetā, ka Latvijā tikai 416 AIDS slimnieki saņem zāles pilnvērtīgai dzīvības uzturēšanai. Zāles var saņemt tikai tie, kuri gatavi pēc tām ierasties Rīgā, Infektoloģijas centrā... Tur nebija minēts, cik daudz šādu cilvēku, kuriem zāles būtu nepieciešamas, ir kopā.

Oficiāli esot nedaudz vairāk par 4 000 ar HIV inficēto personu Latvijā. Neoficiāli šis skaitlis noteikti ir lielāks. Lai sapratu to apjomu atliek pateikt, ka Līgatnes, Dundagas vai Tērvetes novadā arī ir tikai nedaudz vairāk par 4 000 iedzīvotāju. Jup, šis salīdzinājums arī man lika aizdomāties par to, ka tas nav pasaku bieds "samaitātajā pasulē", bet realitāte arī tepat līdzās.

46iem cilvēkiem Latvijā šogad AIDS ir minēts kā nāves cēlonis. Bet pie mums drošs sexs, AIDS vai HIV vēl joprojām tiek uzskatīti kā temati par ko runāt nav pieklājīgi.

...cūku gripa nāk un aiziet, bet HIV un AIDS paliek uz visu dzīvi. Mūsdienu medicīna spēj aizkavēt šīs slimības un vīrusa attīstīšanos ķermenī, bet vēl joprojām neprot to izārstēt...

Jā, tas prezis var pavisam nedaudz mazināt baudu sexā, bet tu vismaz nepapildināsi statistiku, jo, iespējams, nekas varāk par statistiku nebūsi... Skarbi, bet realitāte.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru