Gayacent


Nu jau pat mūsu platuma grādos ir aprasts ar to, kas ir metroseksuālis (par vārdu gejs jau pat nav vērts pieminēt) un, ja tā var teikt - pat pieņemts kas tāds ir un ko tāds ēd pusdienās. Taisni vai jāsaka - tieši laikā, jo pārējā pasaulē nu parādījies jauns termins: gayacents (no gay un adjacent - tulkojot sanāk tā kropli: kopā ar geju esošs).

Termins nāk no Amerikas (nu no kurienes gan citur, ja ne no turienes), kur tas no nelielas "tirgus nišas" apzīmējuma kļuvis par ietekmīgu "tirgus dalībnieka" apzīmējumu. Jup, ekonomiskos mārketinga terminos izskaidrojams apzīmējums, jo radīts, lai apzīmētu patērētāju (hetero - viņš, viņa), kurš/a ir draugos (labos, ja ne pat labākajos) ar geju (lezbieti) - tā teikt: gay best friend.

Tur pie viņiem, ražotāji, reklamētāji un bīdītāji ir noskaidrojuši, ka gayacenti - tie ar gay best friend - dodas uz kino biežāk, ēd ārpus mājas biežāk, ceļo biežāk un pērk vairāk kosmētiku, salīdzinot ar citiem patērētājiem. Viņi apzinās trendu, viņi zin, kas ir modē, viņi prot novērtēt brendus, viņi zin kā jāizskatās, lai tu tiktu pieņemts, utt. Nē, nevis zin, bet ir pārņēmuši šīs zinības no saviem zinošajiem geju draugiem. Redz, starp tiem tur augšā, kas visu bīda un nolemj, pastāv uzskats, ka mēs, geji, esam labi informēti par jaunākajiem trendiem, zinām kas ir "kruti" un kas vairs nav, zinām kāpēc par to ir vērts maksāt vairāk, vai kas dzīvē ir tiešām vērtīgs (papliķējam sev uz pleca :D ). Un, ja tu laiku pavadi šādu zinošu indivīdu sabiedrībā, zināšanas vienkārši "pielīp". Plus kopīgā tusēšana, kino, iepirkšanās...

Mārketinga ziņā tiek uzskatīts, ka gayacenti ir tas svarīgais posms, kas jaunumu pasniegs pozitīvā gaismā arī pārējiem hetero, kuriem nav paveicies un nav gay best friend.

Labi, teorija ir teorija, bet vai tas strādā arī patiesībā? ...apdomājoties, pilnīgi droši varu apgalvot - ar manu tuvāko draudzeni tā ir noteikti. ...un es pat sevi neuzskatu pat par tipisku geju (lai nu ko saprastu ar tipiska geja apzīmējumu). Viņa mani velk līdzi uz veikaliem, kad vajag jaunu kārtu nopirkt, vai savam puisim dāvanu, kreklu, kaklasaiti, uzvaku sameklēt vai vienkārši iziet vakarā uz kubu, kad puisim pokers vairāk prātā... Mans iPod mūzikas liste regulāri tiek pārkopēta, man tiek prasīts padoms balkona krēslu stila izvēlē, mēs kopīgi sušojam vai iečekojam jaunāko bāru un ierēcam par nesenāko Gossip Girl sēriju. Man tiek jautāts, kur labāk doties atvaļinājumā vai pat kā un ko pagatavot vakariņām. ...nu tā tas vienkārši notiek. Bet tas jau ir nedaudz nost no ieraksta morāles - beidzot kāds atklāti pateicis: ar geju kopā būt ir stilīgi!

1 komentārs:

  1. ir taču sens (varbūt ne pārāk jauks) vārds apzīmējot sievieti kas tusējas ar gejiem - Fag hag. iespējams jauns vārds nepieciešams, lai noņemtu šo negativo FAG nost.

    taču visā visumā arī es esmu to izjutis, tas ka esi gejs automātiski nozīmē ka tev var prasīt visu (protams stereotipa ietvaros), un tavam viedoklim uzticas. (un es esmu paeksperimentējis ar šo, uzticas pat tad ja tu pasaki ka tev patīk galīgākais mēsls)


    "beidzot kāds atklāti pateicis: ar geju kopā būt ir stilīgi!"
    nu iespējams to kāds beidzot ŠĀDĀ rakursā pasaka jo diezgan sen jau popkultūrā ir stabils priekšstats par to ka katrai foršai stilīgai sievietei ir jābūt draugam gejam. (sex and the city piemēram)

    AtbildētDzēst