TOP 50 filmas


Vakar iedomājos, ka būtu jāpaskatās kāda laba filma, bet papētot ko rāda kino un TV neko īsti interesantu neatradu (vai nav paradox: tev TV ir vismaz 100 kanālu, bet nekas ko skatīties!!!). Nu drūmi. Bet tad ienāca prātā pameklēt kādu ieteikumu netā geju filmām...

Uzrakos 2008tā gada Top 50 labākajām filmām par un ap gejiem, ko sabalsojuši vienkāršie cilvēciņi visapkārt pasaulei AfterElton blogā no 570 pieteiktajām. Un kā izrādās - pasaulē ir daudz labu gejfilmu, kurām vērts tērēt laiku un uzmanību. ...Tāpēc man ienāca prātā pārpublicēt to listi...

Pāris interesanti fakti par šo topu, pirms sāku ar to:
-pieteiktas bija 570 filmas,
-izņemot 2, visas pārējās top 50 ir uzņemtas 80ajos vai vēlāk,
-gandrīz 1/3 no topa ir neamerikāņu filmas,
-vispārinot: 33 drāmas un 17 komēdijas.

Gaumes atšķiras, bet tops ir tops un šogad varbūt jau būs savādāks. Viens gan skaidrs - man ir saraksts gatavs ar tām, kas vēl nav redzētas un ko gribētu noskatīties, tāpēc, ja arī tev nav ko darīt un gribās kādu filmu - turpini lasīt un varbūt kāda iepatīkas. Iekļāvu arī reklāmplakātus, jo, manuprāt, tie spēlē zināmi lielu lomu izvēlē. ...nu vismaz man.


1) Brokeback Mountain (2005) - komenti nav nepieciešami, jo domāju, katrs jau ir redzējis, bet ja nē - noteikti jānoskatās.

2) Beautiful Thing (1996) - mīļa filmiņa par sevis pieņemšanu un apkārtējo attieksmi. Lai arī filma ir par Angliju, tai ir neticam daudz kopīga ar mūsdienu Latviju. ...nu vismaz manuprāt.

3) Shelter (2007) - komenti lieki - ja gribi vairāk info, paskaties manā video sadaļā.

4) Latter Days (2003) - sadursme: reliģija un geji. Savā ziņā ļoti pamācoša filmiņa ar daudz labām domām.

5) Maurice (1987) - Pasaules pirmā lielbudžeta geju filma ar Hugh Grant un James Wilby. Stāsts esot par britu aristokrātu un viņa dārznieku. Iečeko youtubē traileri.

6) Trick (1999) - īstenībā jauka romantiskā komēdija, lai gan pats sižets un galvenais storijs ir nu nemaz tik smieklīgs. Bet ko darīt, tāda ir dzīve.

7) Get Real (1998) - stāsts esot par 2 skolniekiem... jup, nekas daudz ar to nav izteikts, bet noskaties traileri un gan jau...

8) Big Eden (2000) - stāsts par puisi, kurš centies aizbēgt no tā, kas viņš patiesībā ir un likteni, kas visu tomēr saliek pa plauktiņiem.

9) The Broken Hearts Club: A Romentic Comedy (2000) - hmmm, šī ir pirmā, ko novilkšu. Komēdija esot par un ap gejiem.

10) The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994) - kad olimpiskās spēles notika pēdējoreiz Austrālijā, Priscillas tēma atklāšanas šovā bija tūlīt aiz Kylie Minogue tēmas. Nu vismaz vienreiz jāredz, jo parāda "karalienes" visā to krāšņumā. Koments, kas saistās ar šo filmu: "this movie made it fun to be gay again".

11) Longtime Companion (1990) - filma, kas esot bijusi celmlauzis sabiedrības informēšanā par AIDS tēmu. Šīs filmas noslēgums esot nepārspēts viens no visu laiku aizkustinošākajiem brīžiem.

12) Torch Song Trilogy (1988) - veiksmīgas lugas pārnesums uz lielajiem ekrāniem par geju dzīvi 70tajos.


13) My Beautiful Laundrette (1985) - par rasismu, ikdienu 80tajos un kaut ko tādā garā...

14) Parting Glances (1986) - mazbudžeta filma par AIDS ietekmi uz gejiem no vienas dienas skatupunkta raugoties uz grupiņu geju.

15) Just a Question of Love (2000) - ģimeniska drāma par "iznākšanu no skapja" un visu ar to saistīto.

16) Mysterious Skin (2004) - lai arī grūti skatāma un skarbu tematu atspoguļojoša filma, krtiķi to augstu esot novērtējuši.

17) Sommersturm (2004) - stāsts (vācu izpildījumā) par puisi, kas iemīlas savā bērnības draugā...

18) Rocky Horror Picture Show (1975) - filma, kas rosinājusi teātra lugu un tā atkal ir vēsturē ilgāk izrādītā izrāde (vairāk kā 30 gadu garumā). ...par transvestītiem un homoseksualitāti.

19) The Birdcage (1996) - gandrīz vai ģimeniska komēdija par ģimeni, stereotipiem un mūsu vēlmi izskatīties labi citu acīs.

20) Sordid Lives (2000) - gandrīz vai kulta filma par personāžiem cietumā, trako namā vai tādiem, kuriem tur vajadzētu atrasties.

Un te ir pārējais saraksts.
21) Hedwig and the Angry Inch (2001)
22) Shortbus (2006)
23) All Over the Guy (2001)
24) Another Gay Movie (2006)


25) Boys in the Band (1970)
26) Philadelphia (1993)
27) To Wrong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995)
28) Boy Culture (2006)
29) The Wedding Banquet (1993)
30) C.R.A.Z.Y. (2005)
31) My Own Private Idaho (1991)
32) Jeffrey (1995)
33) The Trip (2002)
34) Efge of Seventeen (1998)
35) Priest (1994)
36) In & Out (1997)


37) Eating Out (2004)
38) Velvet Goldmine (1998)
39) Angels in America (2003)
40) Love! Valour! Compassion! (1997)
41) The Sum of Us (1994)
42) Burnt Money (2000)
43) Transamerica (2005)
44) Victor Victoria (1982)
45) Bent (1997)
46) Yossi and Jagger (2002)
47) Bad Education (2004)
48) Gods and Monsters (1998)


49) Making Love (1992)
50) Rent (2005)

7 komentāri:

  1. varbut ir kads trakeris kur sis filmas ir iespejams novilkt? ceru ka kads var man ieteikt un nosutit uz mailu n43@inbox.lv

    AtbildētDzēst
  2. Es lielāko daļu caur pirate bay dabūju. Nelepojos ar to, bet ko padarīsi, dzīve tāda.

    AtbildētDzēst
  3. Labi, atbildot uz tiem jautājumiem epastā: ko pirmo?, īsuma par tām, ko esmu jau noskatījies:

    1) Brokeback Mountain - nu c'mon, ja neesi redzējis šo, tad, ko vēl gaidi!
    2) Beautful Thing - krietni jauks stāsts par 2 puišiem un viņu ģimenēm. Londona, pirms kādiem 10-15 gadiem.
    3) Shelter - pašķirsti kladi uz atpakaļ, jo man ir vesels ieraksts par šo.
    4) Latter days - Mormoņi nu ir arī pie mums uz ielām, bet kas notiek, ja viens no viņiem ieķeras kaimiņā, bet kaimiņš ir saderējis, ka spēs to pavest? Nekas izcils, bet liek aizdomāties.
    6) Trick - vienas dienas stāsts. 2 puiši vēlas seksu, bet tas tiek visu laiku iztraucēts...
    9) The Broken Hearts Club A Romantic Comedy - diezgan gay...
    10) Priscilla - jāredz!
    17) Sommersturm - vācu filma par puisi, kas neglābjami ieķēries. ...savā labākajā draugā. Man patika.
    18) The Birdcage - dēls precas, bet kā lai konservatīvajiem topošās sievas vecākiem labāk atrāda savu tēvu un viņa partneri?
    28) Boy Culture - stāsts par puisi,kas strādā par eskortu un atklāj, ka ir ieķēries savā dzīvokļabiedrā.
    29) In & Out - mazpilsētas skolotāja kāzas un dzīvi apgriež kājām gaisā bijušais skolnieks, kas, saņemot Oskaru, pasakās savam skolotājam gejam.
    42) Burnt Money - godīgi sakot tā arī nesapratu par ko filma ir (nu nesaprotu es spāniski un nevar mani piespiest lasīt subtitrus), bet bija pāris labi skati :P

    AtbildētDzēst
  4. Varu papildināt. Longtime Companion beigu skats ir kopsavilkums par visiem tiem, kuri filmas gaitā nomirst ar HIV/AIDS, un es personīgi pēc tā noskatīšanos biju maza peļķīte uz grīdas. Filma sākas tajā dienā, kad laikraksts The New York Times pirmo reizi publicēja materiālu par šo jauno un nezināmo slimību, un tā seko grupai draugu pirmajos šausmu pārņemtajos mēnešos. Otrs skats filmā, kurš liks skaļi raudāt jebkuram, kuram ir dvēsele, ir skats, kurā viens no mīļākajiem palīdz otram nomirt ar tekstu "Tagad tu vari atvadīties." Boys in the Band būtībā bija pirmā "lielā" Holivudas filma par gejiem, tā ir visai skarba un pašnicinoša filma, bet vērā ņemama kā sākums. Philadelphia ir filma par AIDS, kura Tomam Henksam atnesa vienu no viņa šķietami 17 Oskariem (viņš tēlo juristu, kurš saslimst ar AIDS un ir spiests pieciest visādu diskrimināciju). To Wong Foo... ir vēl viena transvestītu filma, vērts ņemt vērā, ka vien no transvestītiem tēlo bučmūlītis Patriks Swayze -- filma būtībā ir Priscilla kopija, bet Amerikā, nevis Austrālijā. The Wedding Banquet ir viena no manām visu laiku mīļākajām filmām -- tā ir par ķīnieti, kuram ir draugs amerikānis. Ķīnieša vecāki, kuri joprojām dzīvo Taivanā, vēlas, lai viņš precas un pat viņam izraugās brūti. Ķīnietis falši apprecas ar draudzeni. Bet vecāki obligāti grib atbraukt uz Ameriku un taisīt lielu kāzu banketu. Iesaku ar visu iespējamo iesacīšanas spēku -- ļoti skaista un aizkustinoša komēdija. Victor/Victoria noteikti daudziem ir zināma -- Džūlija Endrjūsa (a/la māsa Marija un Mērija Popinsa) tēlo sievieti, kura pārģērbjas par vīrieti, kurš pārģērbjas par sievieti. Lieliska komēdija. Bent ir sirdi plosoša drāma par to, kā geji tika vajāti nacistu Vācijā (šajā žanrā ir vērts arī pieminēt filmu Kiss of the Spider Woman, kura nav minēta Daniela sarakstā -- tā ir par geju, kas ir ieslodzīts briesmīgā cietumā Brazīlijā). Un Gods and Monsters ir par kino šausmenes Frankenšteins režisora Džeimsa Veila (James Whale) dzīves pēdējiem mēnešiem. Lielisks Ians Makelens Veila lomā un skaistulītis Brendans Freizers kā viņa iekāres objekts. Tās ir tās filmas, par kurām zinu pietiekami, lai kaut ko pateiktu.

    Kārlis Streips

    AtbildētDzēst
  5. O, un vēl. Sarakstā ir "Birdcage." Tā ir vienkārši šaušalīga adaptācija no 100 reizes smieklīgākas franču filmas "La Cage aux Folles."

    AtbildētDzēst
  6. Mana pirmā geju filma bija "Sliktā audzināšana", filma, kas palīdzēja man pašam saprast un atzīt, kas es esmu. Gāju skatīties divas reizes uz lielā ekrāna. Patiesībā emocionāli smaga filma. Bet izcils meistardarbs. Pats filmas režisors-Pedro Almodavars ir ārkārtīgi slavens filmu meistars, arī gejs. Esmu skatījies arī citas šī režisora filmas un viņa rokraksts ir nemainīgi labs. Iesaku noteikti noskatīties.

    AtbildētDzēst
  7. Lielisks saraksts!Paldies!
    Kaija

    AtbildētDzēst