OraQuick


Vēl viena interesanta ziņa no pagājušās nedēļas - OraQuick. ASV Pārtikas un Zāļu uzraudzības pārvalde (the U.S. Food and Drug Administration) devusi zaļo gaismu "OraQuick In-Home HIV Test" testa komplektam un sākot ar oktobri tas būs pieejams vairākos ļoti lielos mazumtirdzniecības tīklos visā ASV, šādi kļūstot par pirmo HIV testu, kas pašrocīgi veicams mājas apstākļos un sniedz rezultātus 20-40 minūšu laikā.



Vienkāršā valodā sakot - sākot ar oktobri, visā Amerikā būs iespējams ieiet aptiekā, lielveikalā vai saimniecības preču veikalā un nopirkt minēto testu. Pietiks tikai ar neilgu testera saskarsmi ar muti (testera aktīvo galu būs nepieciešams izmantot līdzīgi kā zobu birsti - nevis tīrot zobus, bet vienkārši izbraukt gar smaganām un mēli, savācot siekalas) un tad, izmantojot komplektā iekļauto šķidrumu, to aktivizēt, lai varētu ļaut sākties ķīmiskajai reakcijai - testam. OraQuick tests ir konstruēts tā, lai meklētu HIV 1 vai HIV 2 antivielas, kas izstrādājas ķermenī, ja cilvēks ir inficēts ar HIV (pavisam līdzīgi kā tas notiek ar express testiem, ko piedāvā arī pie mums - tikai atšķirība tāda, ka šim nebūs vajadzīgas asinis, bet tikai siekalas).

Klīniskie pētījumi apstiprinot, ka testam esot 92% ticamības pakāpe, kas cilvēcīgos skaitļos nozīmē - katrs 12 tests var uzrādīt nepatiesu rezultātu gadījumos, ja persona ir inficēta ar HIV (tests pasaka, ka persona nav inficēta, kaut arī īstenībā ir). Pozitīva rezultāta kļūda (persona tiek informēta, ka ir inficējusies) gan tiekot rēķināta daudz mazāka - 1 no 5000 gadījumiem. Katram testa lietotājam būs pieejama arī bezmaxas 24/7 telefonlīnija ar palīdzību jautājumu gadījumos vai konsultāciju, kur saņemt palīdzību pozitīva testa rezultātā.

Svarīgs punkts, ko nedrīkst aizmirst pieminēt ir - tas NESPĒJ nodrošināt atbildi tā saucamajā "loga periodā", kas tiek uzskatīts par 3 mēnešiem kopš notikuma, jo antivielas, uz kuru atrašanu tests ir veidots, var nerasties ķermenī šai "loga periodā".

Tā precīza cena mazumtirdzniecībā vēl nav zināma (spekulācijās gan tiek minēti 60 ASV dolāri) un laikam svarīgi piezīmēt, ka Eiropā to oficiāli tirgot vēl nav atļauts, ja vispār tiks atļauts, kā tas nereti notiek ar "zālēm" starp ES un ASV.

Labi, tik tālu sausie fakti un skaitļi, bet vai tu būtu ar mieru tādu izmantot?

Jā, jā, fantastiska padarīšana, liels sasniegums zinātnē, utt., bet ja godīgi - es neredzu par ko tas lielais prieks visiem? Kāpēc? Šajā brīdī es neredzu tam pietiekami priekšrocības, lai tas mani motivētu doties uz veikalu, nevis uz testa centru. Jā, testa centrā testējoties būs jāizbrīvē laiks darba dienā, būs jāskatās tai māsiņai acīs un jāstāsta sava sexuālā vēsture, cenšoties atcerēties ar cik īsti puišiem tad tas sex bijis tais pēdējos 3 mēnešos, bet tas lielais un svarīgais bonuss ir - tur ar tevi strādās kāds korekti zinošs speciālists, kurš tai sliktākajā gadījumā automātiski tevi novirzīs tālāk. Šķiet, jā - man tādā svarīgā jautājumā kā HIV tests, personīgais kontakts ir nepieciešams, kaut vai 1 - lai savā veidā nomierinātu, 2 - lai būtu tas nelielais kauns, ka esmu pielaidis situāciju, ka ir jāuztraucas par šādu jautājumu, jo būsim godīgi - neviens  netestējas HIV aiz neko darīt - tam vienmēr ir iemesls (šaubas, aizdomas, utt.). ...un zinot loga periodu, tev būs ar tām domām vai uztraukumiem jādīvo tik un tā tos 2-3 mēnešus pirms parādīsies minētās antivielas.

Kā domā tu? Vai te degunu iebāž kāds, kurš dotu priekšroku šim testam kā testa centra testam - es tiešām gribētu zināt tavu ieskatu tajā - kāpēc?

2 komentāri:

  1. $60 ir daudz par dārgu. profesionālie testi ASV ir ap $20.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. negribu kašķēties, jo nezinu tavu avotu, bet pieļauju, ka tie kurus domā ir tikai daļēji "home-test", kas tagad ir krietni izplatīti ne tikai ASSV, bet arī Eiropā - ar domu - jā, paraugu tu vari "noņemt" sev izdevīgā laikā un vietā, bet tad tas tev ir tik un tā sapakoti jānosūta laboratorijai testa veikšanai. Atšķirība ar tiem (rupji novienādojot) šim tiešām tikšot pievienots arī pats testa šķidrums, lai VISU testu varētu veikt tev izdevīgā vietā un laikā mājās.

      Dzēst