Google saka - pieņem mīlestību!


Vai tu gūglē webu caur Google? Lieto Chrome? Izmanto Gmail un G+? Varbūt skaties video YouTubē? Ah, izmanto Android sistēmas telefonu, ja? Tad zini vienu - lielais un varenais Google nupat ir paziņojis par kampaņas Legalise Love (aptuveni tulkojot - pieņem, akceptē mīlestību) iesākšanu dzīvē. Legalise Love ir kampaņa, kuras mērķis ir nodrošināt drošus apstākļus gejiem un lesbietēm kā iekš, tā arī ārpus biroja. Kampaņa tiks izvērsta visās valstīs, kurās ir Google biroji, bet pirmās būs Polija un Singapūra.



Nevienam nav noslēpums, ka Google prot parūpēties par saviem darbiniekiem un vērtē tos augstu. Atliek vien pagūglēt bildes vai ieraxtus par viņu birojiem un darba apstākļiem. Google bija arī viena no pirmajām kompānijām, kas ASV nostājās savu LGBT darbinieku pusē, atzīstot to partnerības (nodrošinot partneriem vienādas tiesības kā hetero darbinieku partneriem) un uzņemoties daļu nodokļu, kas diskriminē viendzimuma pārus ASV. Taču tagad solis sperts tālāk un Legalise Love ir tās centiens uzlabot savu darbinieku ikdienas dzīvi arī ārpus biroja.

Lai arī pagaidām netiek atklātas detaļas kas un kā tieši ir šīs kampaņas pamatā un kādas aktivitātes tā iekļauj (zināms vien, ka lielākais uzsvars tikšot likts uz drošas vides radīšanas atbalstu un mazāk uz jautājumiem kā homo savienību vai laulību "bīdīšanu" likumdošanā), tās galvenā ideja ir vienkārša: valsts valdībai ir spēks likumdošanas ziņā, nevalstiskajām organizācijām - iespēja attīstīt faktus un argumentus, bet biznesa organizācijām ir reāls ekonomisks spēks un šajā gadījumā arī fantastika piekļuve ikdienas dzīvei gandrīz katram no valsts iedzīvotājiem. Un ar šo kampaņu Google ir oficiāli paziņojusi, ka apņemas to izmantot uzstādītā mērķa labā.

Tiem, kas jautā kāpēc? (nu es pieļauju, ka to dara tie, kas nav homo) - atbilde ir pavisam vienkārša - Google ir vispasaules organizācija ar birojiem visapkārt pasaulē, bet pirmā no līdzīgām, kas atklāti gatava atzīt, ka pasaules valstu nevienādā attieksme pret LGBT kaitē tās biznesam. Pēc Mark Palmer-Edgecumbe (head of diversity vai cenšoties to aptuveni latviskot - atbildīgais par personāla dažādību un tā veiksmīgu kopdarbošanos uzņēmuma labā) teiktā prezentējot Legalise Love, viņiem ir bijušas problēmas noalgot labākos speciālistus darbam savos birojos valstīs, kur attieksme pret gejiem nav līmenī ar šo darbinieku mājasvalstīm. ...un to var saprast, pareizi?

Labi, šobrīd Baltijas valstīs nav oficiāla Google biroja, taču visās valstīs mums apkārt (izņemot Baltkrieviju) tādu ir. Jā, arī Krievijā. Un tieši šī iemesla dēļ tā vien nevaru sagaidīt projekta rezultātus Polijā, lai redzētu, kas notiks Krievijā, kur gandrīz puse iedzīvotāju domā, ka mēdiji cilvēkus pataisa par gejiem... Papildus tam, Polijas piemērs būs skaidrs paraugs tam kā situācija LGBT jautājumos var mainīties postpadomju valstī, ja tajā ir ieinteresēti lieli spēles spēlētāji. Būsim godīgi - mūsu valstis tik ļoti neatšķiras - tie paši aizspriedumi, ļoti līdzīga likumdošana un krietna baznīcas ietekme.  ...Polija ir tikai lielāka.

Nezinu kā tev, bet man šķiet, ka būs interesanti. :D

1 komentārs:

  1. vecaisvilks11 jūlijs, 2012

    Lai nu veicas! Varbūt tādā - biznesa ietekmes lauciņā, no kura ir gana daudz kas atkarīgs, ieklausīsies valstu un valdību lielie spēlētāji...

    AtbildētDzēst