Alfrēds un viņa skala

Netā atradu šo diagrammu, bet tai nebija pievienoti nekādi paskaidrojumi, so vienkārši aizmirsu par to. Zinu, zinu, nav tur ko baigi ar to lielīties, bet nu nezināju, kas ir tā Kinsey heteo-homo skala un kā tā strādā. Skatoties Oprah(s) interviju ar Neil Patcik Harris un viņa otru pusīti, atkal dzirdēju to pieminam viņu sarunā un šī bilde atausa atmiņā. Tātad šis ieraxts par Kinsey skalu.

...izrādās štatos dzīvojošs puisis vārdā Alfred Kinsey pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, veicot tūkstošiem sex tēmētas intervijas ar cilvēkiem (vīriešiem un sievietēm), nonāca pie secinājuma, ka nav iespējams atbalstīt hipotēzi par striktu sexuālo orientāciju: hetero vai homo. Viņa izvirzītās 7 kategorijas kļuva par vienu no vispazīstamākajiem (arī mūsdienu) kategorizējumiem sexuālās orientācijas noteikšanas mapītē. Gan vīriešiem, gan sievietēm. Jā, mūsdienās ir daudz un dažādu papildinājumu un uzlabojumu, bet pamatā Kinsey skala ir gandrīz kā mugurkauls ķermenim.


Bet tas interesantākais visā šai padarīšanā ir fakts, ka Alfrēda izveidotā skala ir pašnovērtējuma skala - tātad bez konkrēta testa un pietam, viņš uzskatīja, ka katra indivīda atrašanās vieta skalā var mainīties esot dažādā vecumā. Pēc viņa uzskata - cilvēka seksuālo orientāciju nosaka nevis tikai tas ar ko tu guli, bet arī tas, kas tevi uzbudina, par ko tu fantazē un kam reāli saņemies (darbības ziņā).

Gaidot kādu interesanto testu (netā ir vairāki - tiem, kuri nevar saņemties paši sevi ierindot kādā no šīm 7 kategorijām; kaut vai šis), jutos nedaudz vīlies, ka viss ir pašplūsmā atstāts, bet jāatzīst visā visumā ideja diezgan interesanta. ...it īpaši visiem BI, kuri īsti negrib sevi pieskaitīt kādam no izteiktajiem poliem.

Ja bildē nevar kārtīgi salasīt:
0 - Eksluzīvs hetero bez homo ietekmēm
1 - Lielākoties hetero ar dažiem homo izņēmumiem (atceries: ietilpt var viss - fantāzijas, reāls uzbudinājums, pieredze, nejauši atgadījumi, utml.)
2 - Lielākoties hetero, bet ar vairāk kā nejaušiem homo izņēmumiem 
3 - Vienādi spēcīgi hetero un homo
4 - Lielākoties homo, bet ar vairāk kā nejaušiem hetero izņēmumiem
5 - Lielākoties homo ar dažiem hetero izņēmumiem
6 - Exkluzīvs homo bez hetero ietekmēm

Bet klau: kopš uzzināju ko vairāk par šo un tagad raxtu - visu laiku domāju - nu ko tur daudz - droši, ka esmu pilnīgs homo sešinieks. Taču tagad tulkojot tās septiņas iedaļas (un jo vairāk - raxtot to atrunu pirmajam) ienāca prātā - vai jaukā reibuma pakāpē (pilna apziņa, bet jautrs prāts) esot un ar labām draudzenēm bārā gūfojoties un runājot par skūpstīšanos, skaitās brīdis, kad domās šķiet - eh, diez kā būtu viņu noskūpstīt - Vai tas man tagad, kopš esmu sevi atklāti nodefinējis kā homo un to izbaudu, būtu interesanti un baudāmi? Es skaidri zinu, ka viņa mani neuzbudinātu gultā, bet šādā nevainīga māžošanās - domas ir domas? Hmmm... Varbūt tomēr 5?


Jā, jā, jā - bet tas bija gūfojoties un jau jautrā prātā! :P






1 komentārs:

  1. Pirms nedēļas noskatījos filmu -Kinsey (2004).
    Tur gana daudz no tā, kā tas viss radās.. no kukaiņu pētīšanas līdz cilvēka seksualitātei.. no sajūsmas līdz nopēlumam... laba :)
    u.

    AtbildētDzēst