Neatlaidība uzvar


Šorīt, pamostoties, sajutos kā šis resnais garlaikotais kaķis, kurš nezināmu iemeslu dēļ nopūšas jel tik pamatīgi. Bet nē, šodienas stāsts nebūs par kaķiem, kas nopūšas, tas būs krietni jautrāks un ar awwww pieskaņu, kas tieši der šodienas noskaņai. Redz, Dānijas pilsētiņas Odense(s) 2iem zoodārza iemītniekiem beidzot izdevies kļūt par vecākiem - pārītis karalisko pingvīnu nu jau kādu brītiņu var sevi saukt par lepniem tētukiem.



Lai cik naivi tas neskanētu, tiešām pārņem neviltots priex lasot par šo 2 tētuku lielo piedzīvojumu, kas sācies gandrīz gadu atpakaļ, kad zoodārza kopēji piefiksējuši abu kopābūšanu. Lai arī geju pingvīni nav retums un nav arī liels retums stāsti par pingvīniem, kuriem palīdzēts "adoptēt" mazuli, šis ir pirmais karalisko pingvīnu (otrs lielākais pingvīnu veids) pāris, kuri aktīvi un neatlaidīgi izrādījuši vēlmi kļūt par vecākiem.

Pamanījuši abu kopābūšanu, kopēji arī novēroja, ka abi pingvīni cenšas iztraucēt citus pārus un novēršot to uzmanību, nospert to olas. Lai arī šāda padarīšana neesot nekas neparasts dzīvnieku vidū, abiem tētuku wannabe tas neesot rezultējies panākumiem. Ar panākumiem nebeidzās arī beigtas siļķes perēšana, kurai abi tētuki esot pievērsušies perēšanas sezonā.

Bet Holivudas cienīgu scenāriju garā, tētuku laimei roku pielika kāda izklaidīgas uzvedības mātīte, kura jau esot izdējusi olu ar vienu tēviņu (citu, nevis mūsu varoņiem), bet tad pārdomājusi un ielaidusies sakaros ar jau aizņemtu tētuku un arī tam izdējusi olu, kuru tad pametusi, lai atgrieztos pie pirmās... Jup, pingvīniem ir spēks vienlaicīgi parūpēties tikai par vienu olu, tāpēc jo lielāks prieks kopējiem, kas atrada nesen izdēto un pamesto olu.

Lai pārliecinātos par abu mūsu varoņu nopietnajiem nolūkiem, viņiem, pirms piešķirt vērtīgo olu, likts trenēties uz bumbas un redzot lielo apņēmīgumu no abu puses (jo arī hetero pingvīnu starpā olu perē abi vecāki - kamēr viens dodas pēc pārtikas, otrs perē un tā uz maiņām), abiem beidzot uzticēta pamestā ola. ...ola esot veiksmīgi izperēta un mazais pingvīnēns izšķīlies aptuveni mēnesi atpakaļ.

Nu tikai pasaki, ka nav foršs stāsts. :)

3 komentāri:

  1. Nu, vismaz labi, ka pingvīniem klājas labāk par cilvēkiem, kam tādu veiksmi paredzēt var tikai krietni tālā nākotnē... :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. ...nu varbūt arī cilvēkam jāsāk no sākuma ar beigtas siļķes perēšanu? :D

      Dzēst