Armija un homo


Vairāk nekā 10 000 cilvēku novērtējuši pozitīvi un gandrīz 9 000 arī tālāk pārpublicējuši (share) bildes (un pavadošā raxta) linku, ko Izraēlas Aizsardzības Spēki ievietojuši savā Facebook lapā.





Nedēļas sākumā IAS nopublicēja šo bildi ar parakstu - "Its Pride Month. Did you know that the IDF treats all of its soldiers equally? Let's see how many shares you can get of this photo." (aptuveni tulkojot: Ir praida mēnesis. Vai tu zināji, ka IAS uzskata visus savus kareivjus par vienlīdzīgiem? Paskatīsimies cik daudz pārpublicējumus šis foto var savākt.)


Kopš 1993. gada Izraēlas spēkos atļauts dienēt arī atklātiem gejiem un lesbietēm. Un lai arī atklātībā parādījušās ziņas, ka šī bilde ir inscenēta - tikai viens no viņiem ir gejs un bilde tapusi speciāli reklāmas pasākumam, pats fakts, ka valsts drošības spēki pievēršas šāda veida reklāmai, ir, manuprāt, vairāk kā apbrīnojams.

Un pirms tu sāc vilkt paralēles, domājot - diez kā tas ir pie mums - vakar aizdomājoties, nolēmu uzjautāt atbildīgajiem tepat pie mums, jo tāpat kā tu - nu nezinu, kas un kā. Tad nu te ir Aizsardzības ministrijas preses dienesta atbilde uz jautājumu par personām ar homoseksuālu orientāciju un Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem: "Pirmais nosacījums bruņotajos spēkos - arī karavīram ir privātā dzīve un ārpus dienesta karavīrs var darīt to, ko vēlas, un tajā bruņotie spēki neiejaucas. Par karavīru tiek apkopota tikai tā informācija, kas nepieciešama dienesta pienākumu izpildei, un kuras apkopošanu neaizliedz likums."

"Ar gejiem ir līdzīgi kā ar sievietēm bruņotajos spēkos:  Sievietēm profesionālajā militārajā dienestā Latvijā netiek izvirzītas atsevišķas prasības un noteiktas privilēģijas vai ierobežojumi, tādējādi ievērojot dzimumu līdztiesības principu. Profesionālajā dienestā sievietes tiek pieņemtas uz vispārīgiem noteikumiem, izņemot fiziskās sagatavotības normatīvus, kas sievietēm ir zemāki nekā vīriešiem. Dienesta gaitā sievietēm un vīriešiem tiek izvirzītas vienādas prasības gan izglītības iegūšanai, gan iecelšanai amatā vai paaugstināšanai dienesta pakāpē. NBS nav noteikts pieļaujamais sieviešu skaits vai īpatsvars, nav noteiktas arī vienības, specialitātes vai amati, kuros nedrīkstētu dienēt sievietes."

Tik tālu oficiālā atbilde. ...es gan pieļauju, ka atbildīgajiem īsti nav skaidrības kas un kā ar ikdienišķām lietām kā homofobijas izskaušanu starp dienējošajiem vai oficiālu atļaušanu piedalīties praidos formās (kā tas pēc plašām diskusijām noticis, piemēram, Lielbritānijā, Zviedrijā vai Spānijā) utt., bet tas, iespējams, tikai tādēļ, ka homoseksuālo personu skaits, kuri dienē un nekaunas par savu seksualitāti ir uz rokas pirkstiem skaitāmi un skaitam augot, radīsies arī attiecīgie iemesli oficiāli šādas jomas regulēt vai vismaz sākt domāt par to ko un kā darīt. Bet pagaidām - vismaz oficiāli, Latvijas NBS tiek akceptēts homoseksuāli orientētu personu dienests.


P.S. par armijām runājot - Eddie Izzard un armija: the elemnt of surprise :D

6 komentāri:

  1. Pilnīgi apsveicama Latvijas armijas nostāja - nebāzt degunu karavīru privātajā dzīvē! Starp citu, savulaik jautājumu, kā ir ar reliģisko, politisko piederību un tautību. Atbilde bija tāda paša - tā ir karavīra privātā dzīve, kas vēlreiz apstiprina, ka Latvijas armija no sava karavīra prasa tikai vienu - profesionālu pienākumu izpildi. Punkts. Pie kam Latvijas armija ir profesionāla armija - tātad tā ir darba tirgus sastāvdaļa: ikviens var nākt dienēt un būt nodarbināts valsts aizsardzības nozarē. Pilnībā atbalstu šādu armijas politiku! Starp citu, pazīstu vairākus gejus, kas dien armijā, un viņi nav sūdzējušies, ka būtu da jebkādā veidā "apbižoti".

    AtbildētDzēst
  2. Esmu gejs un dienu armija. Pazistu vel vairakus gejus armija. Mani pilniba apmierins sada armijas politika. Kolegi zina, bet tas nekadi neiespaido manu dienestu,iet kopa pat dusas. Es varu drosi teikt, ka armija te ir visai progresiva, jo privato dzivi neregule un nepelna uz debilu PR jomas, kas ar dienestu nav saistita. Amerikaniem tas vel japarslimo. Par nozelu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tiešām priex to dzirdēt. Godīgi teikšu - pirms raxta nedomāju, ka tā tas ir iespējams, bet tavs koments kalpo par labu piemēru. Paldies.

      Dzēst
    2. Sonakt XXl sauna bija divi armijnieki, ja kas :)

      Dzēst
  3. Starp citu, es vairakas feizes xxl bijis formas terpa. Gejzeni reali siekalojas
    :-)

    AtbildētDzēst
  4. ...pat ārpus armijas baraku sienām jāpiesedz vienam otra aizmugure - apskaužama biedriskuma sajūta ietrennēta. :D

    AtbildētDzēst