It gets better!


Vakar uzdūros jaunam pētījumam, kas vēsta - 7-8% amerikāņu sevi uzskata par gejiem/lesbietēm vai bi. Jup, redzi - dzīve jau kļūst labāka (veiksmīgi noslēpju to Anglijas veikto pētījumu ar viņu 2,2% zem matrača tā dziļāk tumsā). :D Bet jokus pie malas - šodienas ieraxtam pavisam nopietns turpinājums.

Ja tu seko līdzi pasaules rozā jaunumiem (un ne tikai), būsi pamanījis ļoti nepatīkamās ziņas (jup, vairākas) par to, ka Amerikā tikai pāris nedēļu laikā, vairāki pusaudži ir izdarījuši pašnāvību, jo tikuši apsmieti un pazemoti, jo ir geji vai atklāti kā geji pret pašu gribu. 4 vai pat 5 tādi gadījumi (dažādos avotos dažādi minēti tie skaitļi) pēdējo 3 nedēļu laikā!!! Nē, tie nav saistīti gadījumi par kādiem dažreiz var dzirdēt, kad runa iet par kādām mistiskām sektām vai slepkavām. Tie ir pavisam vienkārši puiši, kuri novesti līdz šādam izmisuma solim savu pusaudžu dēļ. Jup, tieši tā - savu pusaudžu iespaidoti.

Jā, jaunieši mūsdienās ir cita paaudze ar citām vērtībām un skatu uz dzīvi, BET es uzskatu, ka tas nav attaisnojums pazemošanai vai apcelšanai sava prieka pēc. Vai tiešām ir jānotiek kaut kam tādam gan tur, gan arī pie mums (kādam jāizdara pašnāvība, kādam jābūt apsūdzētam ar "izredzēm" pavadīt ilgus gadus cietumā, tikt izslēgtam no koledžas, utt.) lai citi sāktu domāt, ka ir jāapdomājas par to ko dara un kādas var būt sekas? Un ar "citiem" es domāju ne tikai pusaudžus, bet arī vecākus, skolotājus un visus citus, kuriem ir kāda teikšana un iespaids uz sabiedriskās domas formulēšanu, it īpaši jauniešu vidū.

Es zinu, ka manus ieraxtus regulāri pāršķirsta arī hetero puiši un meitenes, tos nepalaiž garām arī daži, par kuriem nupat runāju. Tad nu te ir mans vēstījums jums: Jā, katram no mums ir tiesības uz savu viedokli. Tev var patikt puķes vai nē, garšot saldējums vai nē, būt pieņemamas homoseksuālas attiecības vai nē, utt., lai kāds būtu tavs viedoklis - ir jāzin robeža līdz kurai sava viedokļa paušana ir pieņemama un kad tā pārvēršas viedokļa uzspiešanā ar mērķi citu noniecināt vai pazemot. ...vai jābūt gatavam atbildēt par saviem vārdiem un darbību. ...vai bezdarbību, redzot, ka līdzcilvēki pārkāpj šīs vispārpieņemtās normas.

Un tiem, no jums, kuri homo (vai domā, ka ir homo): būt gejam nav pasaules gals. Dzīve kļūst labāka. ...un tā kļūs vēl labāka, lai kāda tā šķistu tagad. Atņemt sev dzīvību nav izeja. Un nebūs. Tā ir padošanās. Bet padodoties tu atzīsti, ka viņiem ir bijusi taisnība.

Pat tad, ja tiec pazemots vai pat fiziski iespaidots, jo esi gejs, ir kur griezties pēc palīdzības vai padoma arī Latvijā. Manuprāt, pagaidām vislabāko (iespējams arī vienīgā vieta, kur šādu palīdzību vai padomu varēsi saņemt no līdzīgi domājošiem un par brīvu) palīdzību saņemt vari no Mozaīkas. Jā, var šķist, ka vajag milzu drosmi, lai uzraxtītu to epastu vai paceltu trubu, lai piezvanītu, bet tā nav taisnība - tavu zvanu vai epastu neviens nevarēs piekaut. Toties tevi varēs atkal piekaut vai sāpīgi pazemot tie paši, kas to jau izdarīja iepriekš, ja būsi kluss.

Ja tu vēlies uzzināt ko vairāk vai proti angliski un labāk gribi komunicēt ar kādu angliski runājošu: The Trevor Project un We Give A Damn ir mājaslapas, kurās vari atrast daudz info un arī reālus kontaktus, kur sūtīt savu epastu vai pat zvanīt.




...sanāca ļoti skarbs raxts, bet iekšēji jutu, ka vajadzēja to visu pateikt. Nu ir par tām lietām jārunā. Ir.



Tie, kuriem ir interese (un nedaudz laiks), te ir youtube video projekts: It gets better!, kas tika aizsākts kā atbilde uz pieminētajām jauniešu pašnāvībām ar cerību novērst citas.



Šis video aizsāka lavīnu ar simtiem sekotāju atbildes video daloties savos stāstos un nu vismaz man tie paceļ garīgo ļoti, ļoti. Te ir geju ietekmīgā žurnāla Advocate izvēlētie 16 video no visiem: (ej un skaties tur).

1 komentārs:

  1. !!!! PAPILDINĀJUMS:

    Nupat saņēmu atbildes e-pastu arī no Papardes Zieda: viņi piedāvā bezmaxas profesionāla psihologa konsultācijas noteiktās dienās. Iepriekš gan būs ar viņiem jāsazinās, bet iespējas ir...

    Sīkāk: www.papardeszieds.lv vai 67212700

    AtbildētDzēst