Sava etiķete arī tur

Ja godīgi, tad vēl līdz šim pat brīdim, es jūtos krietni nokaunējies, kad atminos savu pašu pirmo saskarsmi ar kādu, kurš bija HIV+. Es nebiju pietiekami pievērsis uzmanību viņa profailam (jā, esmu vizuālists, nevis lasītājs) iekš puišu šopinga. Tagad atskatoties šķiet, ka vienkārši pat nepieļāvu domu, ka tur būs arī kāds HIV+, jo savā prātā stulbi uzskatīju, ka tikko tu esi HIV+, tā tu burtiski sevi izolē no pārējo pasaules un tusē tikai ar sev līdzīgiem. Jā, jā, tas bija krietni daudz gadus atpakaļ un varbūt varu pat paslēpties zem "biju jauns un muļķis". Tas bija viņš, kurš gandrīz vai gādīgi uztraucoties, starp mūsu skūpstīšanos uzjautāja vai zinu, ka viņš ir pozitīvs?



Tobrīd kā zibens spērienu dabūjis, sastingu. Nu vairs neatceros sīki detaļas, bet zinu, ka krietni žiperīgi un bez ceremonijām devos prom, sevi vainojot kā stulbeni. Tagad ceru, ka tobrīd uz viņu neskatījos kā garīgi slimu vai kropli, bet atmiņā šo brīdi esmu sev burtiski bloķējis jūtoties pretīgi par sevi. Tiešām ceru, ka man pietika prāta viņam atvainoties par savu uzvedību.

Lai nu kā - gribēju to izstāstīt kā ievadu šim ieraxtam, jo uzskrēju virsū 2 šķietami vērtīgiem raxtiņiem netā, kurus gribu, lai arī tu izlasi. Pat ja neesi ne tuvu saskarsmē ar to - varbūt kādu dienu tajos paustās idejas vai padomi noder, jo HIV mums ir visapkārt un tu nekad nevari zināt kā saskarsies ar to pats. Informētība ir labs palīgs saskarsmē ar HIV vai HIV inficētu personu, lai pašam vēlāk nav kauns, to atceroties.

Es netulkošu visu raxtu, vien īsi to galvenos punktus - savā brīvā kopsavilkumu tulkojumā. Lai arī nedomāju, ka tur ir apraxtītas visas iespējamās situācijas ar to risinājumiem, minētās pamācības ir pietiekamas, lai gūtu labu priekšstatu par savā ziņā daļu labās etiķetes saskarsmē ar HIV pozitīviem cilvēkiem kā ikdienā, tā savu draugu lokā.

- How To React When Your Crush Says He's HIV Positive - Kā reaģēt, kad tava simpātija saka, ka ir HIV pozitīvs

1) Relax - (brīvi domājot mūsdienu ikdienā) viņš noteikti nav pirmais gadījums, kad tu saskaries ar HIV, bet ir pirmais, kurš tev atklāti pasaka, ka ir inficēts.
2) Ja kāds zin, ka viņš ir pozitīvs, tas droši vien nozīmē, ka viņš saņem medicīnisku palīdzību un tagadnes medicīnas attīstības jomā, tas nozīmē, ka viņa infekcija ir labi zem kontroles.
3) Uzzini ko vairāk par HIV un kā tas ietekmē/neietekmē saskarsmi ar apkārtējiem - mūsdienās nav īsti pareizi cerēt, ka strausa taktika palīdzēs izvairīties no saskarsmes ar HIV, tāpēc labāk būt informētam par HIV pamatinfo.
4) Uzzināt ka kāds ir HIV+ var būt iemesls, ka nevēlies turpināt attiecības (arī sexot), bet pat tad būt pieklājīgam ir tikai tevis paša kvalitāte. Tu nekad nevari zināt vai kādreiz nebūsi mainītās lomās.


How To Respond When Your Friend Tests HIV Positive - Kā rīkoties, kad drauga tests ir HIV pozitīvs?

1) Ja jūties spējīgs - piedāvā pavadīt draugu uz testu, ja viņam ir aizdomas par testa pozitīvu iznākumu. Esi gan drošs, ka varēsi tai brīdī būt palīdzīgs plecs, ja viņa testa rezultāts būs pozitīvs.
2) Ļauj/liec viņam saprast, ka testa rezultāts neizmaina, kas viņš ir un viņam ir draugi, kas viņu redz viņa dēļ, nevis viņa statusa dēļ.
3) Ir svarīgi apdomāt, kā tu izpaud savas jūtas saskarsmē ar viņu. Šādām ziņām ir dažādas jūtu izpausmju stadijas (dusmas, žēlums, depresija, utt.), kas rodas kā tev, tā tavam draugam. Svarīgi ir, ka tu domā soli uz priexu - dod viņam zināt savu viedokli, bet arī apdomā vai tam ir īstais brīdis tieši tai brīdī, jo varbūt tai brīdī tas var vairāk nodarīt ļauna kā palīdzēt.
4) Iedrošini draugu izvēlēties pozitīvas izvēles - uzzinot šādas ziņas, daudzi var sākt sevi "pašiznīcināt" pievēršoties alkoholam, narkotikām, vēl vairāk nedrošam sexam, pašizolēties, utt. Kamēr varbūt nelielās devās minētie (izņemot nedrošu sexu un narkotikas) var palīdzēt īslaicīgi, ilgākā laika periodā tie noteikti nodarīs kaitējumu. Iedrošini un palīdzi draugu pievērsties veselīgajām, galvu izvēdinošām nodarbēm un aktīvi tajās iesaisties kopā ar viņu.
5) Palīdzi sameklēt iespējas palīdzībai - tev esot ar skaidrāku galvu ir daudz vieglāk izvērtēt plusus/mīnusus un apkopot informāciju par pieejamo/nepieciešamo palīdzību un kur, kā to saņemt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru